space.lv
Publicēts 30. oktobrī, 2008.
Mazliet par space.lv

Jau ir pagājušas divas nedēļas kopš darbojas portāls space.lv. Portāla ideja, dot lietotājiem bezmaksas dāvanas, ir pietiekami pārdroša un tomēr tā darbojas.

Uzreiz atklāšu, ka esmu viens no projekta aizbildņiem, jāatzīst gan, ka esmu pieslēdzies šim pasākumam tikai noslēdzošajā fāzē, kad tehniski viss jau bija gatavs.

 

Space.lv lietotāji savos miniportālos (lietotajs.space.lv) var pievienot galerijas, tekstus vai youtube.com video klipus - principā viņi nodarbojas ar blogošanu un pilsonisko žurnālistiku vienlaicīgi.

Kas tad ir tā pilsoniskā žurnālistika?

Pilsoniskā žurnālistika ir milzīga mēslu bedre, kur ik pa laikam iemirdzas pa dimantam. Tomēr tas nenozīmē, ka lasītājiem tie dimanti interesē. Es jau sen esmu definējusi, ka pilsoniskā žurnālistika ir nenormāli plašs jēdziens, tajā ietilps meli, sekss, draņķi, politika un šizofrēnija. Nevajag domāt, ka pilsoniskā žurnālistika ir kaut kāds cilvēka augstāko vērtību atspoguļojums.
Marta Krivade intervijā blog.broka.lv

Man tiešām patika viņas trāpīgais formulējums. Atpakaļ pie lietas.

Pašlaik balvas var iegūt par punktiem, kurus var iegūt par katru profila apmeklējumu, kā arī par balsojumiem. Space.lv atšķirībā no citiem portāliem nepraktizē ne izsoles, ne maksas SMS sūtīšanu. Punktu sistēma pašlaik tiek uzlabota, lai samazinātu iespēju krāpties līdz minimumam, kā arī lietotājiem vairs nebūs izdevīgi nodarboties ar sevis reklamēšanu spamojot.

space.lv skats

Kas ir balvās?

Balvu klāsts ir plašs: mp3 atskaņotāji, auto nomas, drošas braukšanas kursi, pusdienas restorānos, t-krekli, dāvanu kartes LuLu picā, dažādi psiholoģijas kursi, porcelāna trauki, segas - principā viss ko vien var iedomāties. Portāla balvas nodrošina sponsori, kuri savukārt saņem papildus reklāmu, jo informāciju par balvām izplata paši lietotāji. Sākotnēji balvu fonds tika veidots diezgan nekritiski, taču pēdējās dienās atsaucība jau ir tik liela, ka balvas kļūst aizvien vērtīgākas, kā arī mēs varam izvērtēt, kādas balvas likt un kādas ne.

Kā tas strādā?

Tas strādā lieliski. Space.lv reklamēšana pirmajās dienās notika ar textads.lv palīdzību, bet pēc pirmā grūdiena sākās lavīnas efekts, kas turpinās pat pēc 15 dienām. Turklāt, kas ir interesanti, joprojām tiek lauzti apmeklētības rekordi.

space.lv statistika

space.lv visits pēc google analytics datiem

Jāatzīst, ka es pats sākumā neticēju, ka lietotāji var tik efektīvā veidā apziņot savus draugus. Tātad 15 dienu laikā ir bijuši mazliet vairāk kā 590 000 lapas skatījumi, 103 000 apmeklējumi un nepilni 56 000 unikālie apmeklētāji. Reģistrējušies vairāk kā 1200 lietotāji, kuri pievienojuši aptuveni 4470 ierakstus.

Problēma

Tīņi. Sauciet viņus kā gribiet, bet viņi pašlaik ir apsēduši space.lv. Pirmajās dienās portālā reģistrējās 20gadnieki, 30gadnieki un pat vecāki cilvēki. Starp reģistrētajiem lietotājiem pamanīju arī savu vidusskolas informātikas skolotāju. Arī tagad reģistrējas domājoši cilvēki, taču viņi loģiskā kārtā nav gatavi tik aktīvi mesties iekšā portālā, jo tā ir samērā laikietilpīga nodarbe. Pat pievienojot balvas, kas tīņiem nav saistošas, tie tik un tā ņem un piesakās. Pašlaik ir atrasts veids, kā nodalīt dažādās vecuma grupas, redzēsim, kā tas nostrādās.

Secinājumi

Joprojām spēkā ir patiesība, ka cilvēki internetu lieto galvenokārt, lai nosistu laiku un izklaidētos. Panākumu atslēga izskatās vienkārša - ja tas ir ziņu portāls, tad ir jāievieš sex&pop sadaļa, ja tas ir izklaides portāls, tad tīņiem ir jādod iespēja darīt visu, kas vien viņiem var ienākt prātā.

Uzskatu, ka šajā gadījumā lielu lomu spēlē brīvības pakāpe portālā - tā ir pietiekami liela, jo par dažādām iespējām netiek prasītas nekādas SMS maksāšanas, kā tas ir citos, lielākos un populārākos portālos. Pieņemu, ka arī nākamajos space.lv attīstības etapos jākoncentrē uzmanība uz tādu bezmaksas pakalpojumu sniegšanu, kas citur ir tikai priviliģēto/maksājošo lietotāju rīcībā.

Protams, pašlaik vēl pāragri spriest, kur vispār virzās space.lv, jo vēl nav pagājis pat mēnesis, kopš starta, tāpēc savu prātuļošanu šoreiz beigšu.


Komentāri (3)
NighttraiN: jauks portāls :)
30/10/2008 16:40
Mikausis: tie viņu rakstiņi viņiem gan tādi- izsmeļoši... :)
30/10/2008 16:50
Miks: Mikausis:
njā, tā viš, ir, bet tas tīri atkarīgs no publikas.
30/10/2008 17:27
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: