pilsoniskā žurnālistika un motivācija
Publicēts 11. februārī, 2008.
Ar šo rakstu tiek atvērta jauna sadaļa mix.lv, kurā visi ir aicināti izteikties par pilsonisko žurnālistiku. Arī turpmāk šeit tiks publicēti raksti par pilsoniskās žurnālistikas tēmu.

BarCamp Baltics 2008 ietvaros ar interesi noklausījos Martas Krivades prezentāciju par tribine.lv.

Viņa stāstīja par pilsonisko žurnālistiku un ziņu portāliem Latvijā. Tika atkārtots, ka mums ir tikai divas ziņu aģentūras un 3 galvenie portāli, kuri pamatā ziņas saražo tikai no preses relīzēm. Piekrītu, ka ziņu portālu kvalitāte nereti ir tik zema, ka tajos lasāmas gandrīz identiskas ziņas ar vienādām gramatiskajām kļūdām.

Viena izeja no bēdīgās zituācijas ir pilsoniskās žurnālistikas portāli, kuros katrs interneta lietotājs var publicēt rakstus un kļūt par žurnālistu. Ziņas tiek rakstītas “vieglākā” valodā un piedāvātais tēmu loks ir tuvāks vidusmēra lasītājam. Palielinoties aktīvajam rakstošo cilvēku skaitam iespējama situācija, kad portālā iespējams atrast ziņas katram pa gaumei un interesēm. Iedomājieties — 100 cilvēki, kuri raksta ziņas no katras Latvijas malas, spēj sniegt operatīvākus ziņojumus par reģionos notiekošo, nekā jebkura cita mediju grupa. Mans utopiskais plāns būtu sapulcināt spējīgus jauniešus, kuri būtu gatavi paši reaģēt un pievienot aktuālas ziņas no visas Latvijas. No otras puses, neprofesionāli žurnālisti ir mīnuss, kurš paskaidrojumus neprasa.

Par tribine.lv un mix.lv nākotnes attīstības scenārijiem es esmu daudz domājis un droši vien uzrakstīšu pēc pāris nedēļām. Līdz ar uzlabojumu ieviešanu (tuvāko mēnešu laikā) mix.lv, būs vērts arī salīdzināt šo divu projektu galvenos plusus un mīnusu. Bet tagad pie lietas…

motivācija

Marta savā prezentācijā runāja par problēmu ar jauno žurnālistu motivēšanu. tribine.lv šajā sakarā esot bijušas divas problēmas:

  • autoriem trūkst motivācija rakstīt rakstus
  • autoriem trūkst motivācija rakstīt labus rakstus.

Viņi - tribine.lv veidotāji (tribīnes projektu veido nerealitate.lv) problēmu ar motivāciju esot atrisinājuši ar naudas ieguldījumu, maksājot autoriem par rakstīšanu. Viņiem izdevās. Rakstu skaits ir liels un tas attiecīgi piesaista jaunus lasītājus.

Bet kas tādā gadījumā motivē blogu autorus? Martas nopeltajiem blogeriem (kuri tikai to vien dara, kā mērās ar statistikām) neviens neko nemaksā un viņi ir pietiekami motivēti, lai turpinātu rakstīt dienu no dienas. Uzskatu, ka cilvēku, kurš vēlas izteikties galvenokārt motivē divi faktori:

  1. iespēja sasniegt ieinteresētu auditoriju, kurai interesē autora viedoklis
  2. iespēja diskutēt ar lasītājiem, kuri ir zinoši autoram tuvajā tēmā

Vienkāršojot - autoru motivē statistika un sakarīgi komentāri. Turklāt autoram ir jāredz, ka ir iespējams sasniegt arī tādus lasītājus, kuri ir tik pat zinoši vai zinošāki par viņu.

Lai motivētu pilsoniskās žurnālistikas autorus portālam ir jānodrošina, ka jauno žurnālistu viedokli sasniedz pēc iespējas plašāks lasītāju loks, kā arī ir jārada labvēlīga vide jauniem komentāriem.

Nobeigumā vēlos pateikt paldies par prezentāciju un novēlēt veiksmi Martai un pārējiem tribine.lv veidotājiem.


Komentāri (7)
Miks: Gribētos dzirdēt šejieniešu domas. Kas jūs motivē rakstīt? Kas jums palīdzētu? Kādu motivāciju jūs sagaidītu no mix.lv puses?
11/02/2008 14:40
Mikausis: paliek jautājums, vai raksts, kurš sastāv tikai no ctrl.C un ctrl.V un ir bez autora artavas, vispār var tikt uzskatīts par "rakstu"?
11/02/2008 16:30
Chirix: Atbildes uz Mika jautājumiem:
1) Mans pamatdarbs ir rakstīt par ne pārāk aizraujošām lietām (Saeimas deputātu nedarbiem), ievērojot darba devēja noteikto formātu. Šeit varu rakstīt par interesantām lietām, neiespringstot uz... ta vispār ne uz ko neiespringstot.

2) ieteikumi uzlabojumiem: gribētu sadaļu "Dīvainības", gribētu iespēju sūtīt citiem lietotājiem PM; gribētu iespēju izvietot bildes arī pie raksta (ne tikai pie ievada titullapā).

3) Par motivāciju - honorārs izklausās pārāk labi lai būtu patiesība. Pietiekami laba motivācija būtu daudz interesantu komentāru pie rakstiem (ne tikai saviem, bet vispār diskusijas).
11/02/2008 17:07
Miks: Mikausis: labs jautājums. Tādas lietas nesaucās par rakstu, bet par tīru informēšanu. Mums ir tāda poga ar bultu un princips saglabājas vecais. Ja raksts, kas atrodas zemāk ir labāks par augšējo, tad nospied sarkano bultiņu un nogremdē slikto rakstu.
11/02/2008 17:26
Džerijs Šterns: Man patīk bloga iespēja relatīvi draudzīgā kompānijā bez ierakstiem par to, kurš ar ko guļ vai dzer :) Reāli - ja man būtu jāatbild uz jautājumu, kas motivē mani rakstīt mix.lv, es nespētu to izdarīt. Biju kaut ko kaut kur uzrakstījis, un Kaspars teica - moš uzraksti arī mix.lv. Es teicu, ka neies cauri, bet uz saitītes tomēr uzspiedu :D Vispirms man likās, ka tā ir laba vieta, kur vēlreiz publicēt rakstu par ūdenspīpēm - pēc tam iepatikās sistēma. Un ar to pašu bija cauri. :D
11/02/2008 17:31
Miks: Chirix:

Man prieks, ka esi atradis foršu platformu, kur izpausties. Sadaļa Dīvainības ir dīvaina prasība, bet ja apsolies, tajā bieži uzdarboties, tad es informēju, ka esmu jau tādu izveidojis. :)

Par bildēm. Tās jau pašlaik var ielikt rakstos. Paskaties uzmanīgi ir tāda poga blakus YouTube pogai, kuru nospiežot iespējams pielikt attēlus no interneta (vai uz PC saglabātos). Iesaku interneta attēlus saglabāt datorā un pievienot no tā, jo tad šīs fotogrāfijas būs redzamas arī pēc tam, kad pazudīs no oriģinālās atrašanās vietas.

Diskusijas radīsies, kad šeit būs nedaudz vairāk tautas. Esam jau reklamējušies TVNETā, bet galveno ieguldījumu līdz šim ir devusi savu draugu un paziņu apziņošana. Šodien pirmo reizi pamēģināju izsūtīt vēstuli visiem sev zināmajiem draugiem. Ir jau atsaukušies pāris cilvēku.

Doma jau ir pavisam vienkārša, jo vairāk šeit būs forši cilvēki un raksti, jo vairāk šo lapu apmeklēs. Jo vairāk šo lapu apmeklēs, jo vairāk komentāru un kasrtākas diskusijas.
11/02/2008 17:41
Džerijs Šterns: Es zinu, kāpēc Čiriks prasa tādu sadaļu, un tāpēc klāt tam varu liecināt, ka arī no manis tā dabūs savu tiesu :) Kas attiecas uz tēmu, ir man vēl šis tas tev sakāms, bet to tad jau privāti.
11/02/2008 23:55
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: