laiks šķirot!
Publicēts 8. septembrī, 2008.
Joprojām nevaru sagaidīt, kad, kādā lielākā informācijas nesējā parādīsies ziņa par rūpnīcas PET Baltija atklāšanu*. “PET” nenozīmē, ka rūpnīca ir domāta mājdzīvniekiem, bet gan plastmasas pudeļu pārstrādei.

Viena no retajām lietām ar kuru varam būt lepni ir tā, ka mums (Jelgavā) būs lielākā plastmasas pudeļu pārstrādes rūpnīca Baltijas valstīs. Savukārt lieta, kuru visi bremzē un noklusē ir depozītu sistēma. Tādas ir katrā civilizētā valstī - automātu tīkls, kuros var ielikt plastmasas pudeles un saņemt pretī daļu plastmasas pudeles “vērtību”.

Depozītu sistēma labi darbojas Igaunijā. Viņi nodod pudeles, saņem naudiņu, bet mēs tik gatavojamies pārstrādāt. Vai nebūtu laiks arī mums pašiem nākt pie prāta un nodot pudeles? Cik esmu dzirdējis, Latvijā šāda sistēma ir plānota, jau no nākamā gada, lai gan visas iesaistītās puses apgalvo, ka nav veikti sagatavošanās darbi un tāpēc varam domāt tikai par 2010. gadu. To varētu nosaukt tikai par atpalicību. Kāpēc mēs mūždien atpaliekam pat no savām kaimiņu valstīm? Un vēl stulbi smejamies, ka igauņi ir lēnīgi. Ar pāris izņēmumiem šādi automāti ir manāmi dažos galvaspilsētas lielveikalos, taču ar to ir krietni par maz.

Mūsu dzīvoklī jau kādu laiku notiek šķirošana, brīžiem mums veicas labāk brīžiem sliktāk, bet mēs visu laiku cenšamies savus atkritumus sašķirot. Pavisam reāli varam novērot, ka 60% no atkritumiem ir iespējams nodalīt no “pārējiem” un ielikt speciālajos konteineros. Stikls, papīrs un plastmasa sastāda lielāko daļu no atkritumiem. Tātad, visi, kuri nešķiro, laiž postā “labu mantu.” Jāatzīst, ka neesmu tas naskākais šķirotājs, jo tas tomēr prasa piedomāt par savu rīcību - piena pakas ir jāizskalo pirms salocīšanas un ielikšanas papīru grozā, bet kopumā šis process jau kļūst pavisam dabisks.

Vai tu jau šķiro atkritumus?

Neskaidrību gadījumā dodies uz zalais.lv:

*Līdz šim visur manāma tikai oficiālā pirmsrelīze un nekas vairāk.


Komentāri (2)
laiks dzert: vot tā!
08/09/2008 18:13
Zaiga: Piekrītu!
25/04/2018 18:22
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: