Kādu lomu ASV prezidenta vēlēšanās spēlēja jaunie mediji, sociālie tīkli un web 2.0 tehnoloģijas?
Publicēts 5. novembrī, 2008.
Domāju, ka daudzi aktīvākie interneta lietotāji pieredzēja to, ka pieslēdzoties jebkuram lielākam aizjūras portālam, lai arī par kādu tēmu tas būtu, bija sajūtams, ka patiešām esi iegājis vēlēšanu kara laukā.

Pats visvairāk to izjutu ierastajā youtube.com, kas tikai paviršam vērotājam var izskatīties pēc "video klipiņu portāla." Domāju, ka lielākajai daļai tomēr ir skaidrs, ka youtube ir milzīgs video veidotāju un patērētāju organisms, kas reaģē uz visām pieprasījuma izmaiņām.

Par politiskajām reklāmām youtube, ASV prezidenta vēlēšanu sakarā, rakstīju jau vairāk kā pirms gada (PR* revolūcija). Tad vēl šajā cīņā bija aktīva otra demokrātu kandidāte Hilarija Klintone un par Obamas izredzēm es klusībā cerēju, bet ārēji tikai smīkņāju, jo nelikās, ka aizspriedumainā "white America" būtu gatava nebaltam prezidentam. Pagājis pusotrs gads un esmu nostādīts fakta priekšā.

Turpinājumā vēlos piedāvāt Jāņa Poļa informācijas apkopojumu (Tehnoloģijas izšķir ASV prezidenta vēlēšanas) par aktivitātēm internetā, kas norisinājās pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Atļaušos citēt tikai faktu daļu:

  • YouTube vien dažādi ar 2008. gada ASV prezidenta vēlēšanām saistītie klipi (kandidātu reklāmas, TV raidījumi, debates, parodijas, lietotāju radītie videokomentāri) kopumā apskatīti vairāk nekā 2 miljardus(!) reižu. Vairāk nekā divas trešdaļas no šiem skatījumiem saņēmuši tieši Baraku Obamu atbalstošie video.
  • Abi galvenie kandidāti ārkārtīgi plaši izvērsa savu kampaņu sociālajos tīklos Facebook un MySpace. Obama savā Facebook atbalstītāju nometnē savervējis vairāk nekā 2 miljonus tīkla lietotāju, savukārt Makeinam izdevies piesaistīt 600 tūkstošus.
  • Google BlogSearch uz šo brīdi atgriež vairāk nekā 15 miljonus blogu ierakstu ar atslēgvārdu "Obama" un vairāk nekā 8 miljonus ierakstus uz "McCain".
  • Baraks Obama, tikai izmantojot internetu, privātos nelielos ziedojumos savāca aptuveni 200 miljonus dolāru savai vēlēšanu kampaņai. Tas ir divreiz vairāk, nekā jebkurš cits kandidāts jebkad ir spējis piesaistīt savai kampaņai kopumā. Viņa oponents šādā ceļā piesaistīja 10 reizes mazāk līdzekļu.
  • Tūkstošiem amerikāņu piedalījās projektā Twitter Vote Report, kas izmantojot Twiter mikroblogošanas sistēmu, ļāva ikvienam balsotājam dalīties savā vēlēšanu pieredzē un ziņot par novērotajām problēmām, par kurām tālāk nekavējoties tika informētas atbildīgās instances, tā pamatīgi atvieglojot darbu oficiālajiem vēlēšanu novērotājiem.
    http://notesjokes.blogspot.com

Pieņemot, ka Latvijā ir aptuveni 1 miljons aktīvu interneta lietotāju varbūt arī pašmāju politiķiem vajadzētu apjaust, ka līdzīgu ideju atbalstītāji ir jāmeklē tieši internetā?

Saistītie raksti par šo tēmu:

 


Komentāri (2)
Kloons: Emmm iPhone AppStore ir bezmaksas izlplatīta programmiņa - Obama`08 ;)
Laba reklāma Apple cilvēku vidū!
05/11/2008 13:59
Ivo: Nu nezinu, viedokļi dalās..
06/05/2018 18:08
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: