Dati par tūkstošiem bojāgājušo Chinvalī ir stipri pārspīlēti, tomēr ir daudz bēgļu
Publicēts 15. augustā, 2008.
Jaunas ziņas no Gruzijas. Īsumā: bojāgājušo skaits ir krietni mazāks, kā līdz šim ziņots; Krievijas armijnieki turpina klīst pa svešu valsti un laupīt visu, kas pagadās ceļā.

Pārpublicēju Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda izplatīto informāciju:

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija „Human Rights Watch” notikumu vietā ir veikusi neatkarīgo pētījumu par bojāgājušo un cietušo skaitu Chinvali pilsētā. Tika aptaujāti pilsētas slimnīcas darbinieki, kuri kauju laikā sniedza palīdzību visiem cietušajiem un pieņēma bojāgājušo mirstīgas atliekas. Līdz vakardienai savāktie dati ir šādi: 44 bojāgājušie un 273 ievainotie Chinvali iedzīvotāji. Šī slimnīca bija pirmais etaps, kur tika pieņemti cietušie; vēlāk uz Krieviju tika pārvesti tie paši ievainotie.

Kas attiecas uz bojāgājušo skaitu, tas vēl var palielināties par dažiem desmitiem, kuri savulaik nebija nogādāti slimnīcā un tika atrasti vēlāk dažādās pilsētas vietās. Jebkurā gadījumā, par spīti Krievijas apgalvojumiem par „genocīdu” ar tūkstošiem nogalināto, īstais bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits no osetīnu puses diez vai pārsniegs 60 cilvēku – noskaidroja „Human Rights Watch”.

Gruzijas Reintegrācijas ministra vietnieks Dimitri Mandžavidze telefona sarunā ar Andreju Krūskopu sacīja, ka īstenībā daudzi osetīni, saglabājot uzticību Gruzijai, ir atraduši patvērumu Gruzijā. Krievijas ziņas, kas kā zināms, tiek sagatavotas Aizsardzības Ministrijas propagandas daļā, pieskaita šos cilvēkus pie „bojāgājušajiem”.

Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda Valdes priekšsēdētājs Andrejs Krūskops uzskata, ka tas nav vienīgais Krievijas mēģinājums apmānīt starptautisko sabiedrību. Neraugoties uz prezidenta Medvedeva parakstīto vienošanos par karadarbības pārtraukšanu, Krievijas bruņutehnika joprojām pārvietojas pa Gruzijas ceļiem. Pēc fonda ekspertu domām, tas tiek darīts ar nolūku ar tanku kāpurķēdēm sabojāt nesen uzbūvēto, moderno šoseju klājumu, tādējādi nodarot maksimālo kaitējumu Gruzijas ceļu infrastruktūrai.

Ir dati, ka osetīnu separātisti un krievu kazaki izlaupa ieņemtos gruzīnu ciematus ap Chinvali un pēc tam uzspridzina izdzīto gruzīnu mājas. Gruzija to kvalificē, kā krasi izteiktas etniskās tīrīšanas.

Tas viss notiek Krievijas armijas aizsegā un ar tās atbalstu.
Līdz ar to, arī Latvijas – Gruzijas sadarbības fonds solidarizējas ar Gruzijas valdības viedokli, uzskatot Krievijas rīcību, par Gruzijas teritorijas okupāciju.
Jau agrāk ziņojām, ka Latvijā darbojas ziedojumu konts Gruzijas atbalstam.

Palīdzība bēgļiem, kurus Krievijas armija izdzina no viņu mājām, ir fonda stratēģiskais mērķis.
Nauda tiks veltīta cietušo medicīnisko iestāžu atjaunošanai un sociālo māju celtniecībai bēgļu vajadzībām. Kopš 11. augusta šiem mērķiem ir saziedots ap 3500 latu, arī fonda partneri ir savākuši tikpat lielu summu.

Fonds plāno kontrolēt visu darbu izpildi un līdzekļu izlietojumu katrā atjaunošanas darbu posmā.
Pēc Andreja Krūskopa vārdiem, fonda mērķis ir veikt palīdzības darbu, kas spilgti liecinās par latvijas iedzīvotāju ieguldījumu Gruzijas labā.
Andrejs Krūskops Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda vārdā sirsnīgi pateicas visiem ziedotājiem un aicina aktīvi ziedot vēl, precīzi aizpildot visus konta rekvizītus:

LATVIJAS – GRUZIJAS SADARBĪBAS FONDS NODIBINĀJUMS
Reģ.Nr. 40008124756
Hansabanka, HABALV22
LV67HABA0551021074195


Informāciju sniedza: Latvijas – Gruzijas sadarbības fonds
Vairāk informācijas par patieso situāciju Gruzijā var uzzināt, zvanot:
tālrunis: 29538429
e-pasts: andrejs.kruskops@alioni.lv


Komentāri (1)
anita: Noieta tēma!
06/05/2018 18:12
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: